Pages

15 Ağustos 2012 Çarşamba

The Reader




Daha önce hazırladığım "Dachau Toplama Kampı" konulu postuma sevgili Gülçin bir yorum yapmış ve bir filmden bahsetmişti; "The Reader"...
Dün akşam sevgili ile ne izlesek diye arşivimizi tararken, bu filme rastlayınca, bu tesadüfü değerlendirelim dedik ve The Reader'i izledik.

Film, 2008 yapımı ve IMDB'den 7.6 puan almış.
Başrollerini ise Kate Winslet, David Kross ve Ralph Fiennes paylaşmışlar.

Filmin konusu kısaca şöyle; İkinci Dünya Savaşı sonrası, 1958 yılında Almanya'da, 15 yaşındaki Michael Berg hastalanır ve yoldan geçmekte olan 36 yaşındaki Hanna Schmitz ona yardım eder. Daha sonra Michael, kendisine yardım eden bu kadına teşekkür etmek için evine gider ve birlikte olurlar. O günden sonra, Michael, Hanna'yı rutin olarak ziyaret etmeye başlar. Zamanla, Hanna, Michael'dan O'na kitap okumasını ister. İlişkileri böyle devam ederken Michael, Hannaya deli gibi aşık olur. Fakat bir gün, Hanna, habersiz bir şekilde ortadan kaybolur.
8 yıl sonra 1966'da, Michael artık bir hukuk öğrencisidir. Bir gün, profesörü ve sınıf arkadaşlarıyla birlikte bir mahkemeye duruşma izlemeye giderler ve o duruşmada, II. Dünya Savaşı sırasında bir toplama kampında 300 Yahudi kadının bir kilisede yanarak ölmesine izin vermekten yargılanan ve 8 yıldır ortaya çıkmayan Hanna'yı görürler.

Ve film bu şekilde devam eder.

Film, ilginç ve izlenesi bir film. Başlarda biraz durağan ilerliyor fakat mahkeme sahneleri gerçekten görülmeli.  Dachau'yu bu kadar yeni gezdik diye midir bilmiyorum ama bu filmin ilişki boyutunun ötesinde ben Nazi Almanyasına, gardiyan ve kamplarına daha çok takıldım. Filmin bir sahnesinde bir çocuğun "bütün herkes bunu biliyordu aslında, herkes biliyordu, herkes buna nasıl izin verdi" cümlesi ile gerçekten "insan" denen varlığın bir kez daha ne kadar anlaşılamaz ve fırsat verildiğinde ne kadar acımasız olabileceğini idrak ettim.
Hatta aklıma daha önceden izlediğim fakat henüz postunu yapmadığım "The Experiment" filmi geldi ki orada, kendilerine güç verilen insanların, bu role nasıl da kolay adapte olup bu gücü nasıl kendi leyhlerine kullandıkları açıkca ve çok güzel anlatılıyordu.
PS: "The Experiment" filminin postunu da en yakın zamanda yapmaya karar verdim...


Evet, The Reader izlenesi bir film. Ama dediğim gibi konu itibarı ile sakin, huzurlu bir kafa ve ruh hali ile izlenmesi gereken bir film bence, yani öyle eğlencelik çıtır çerez bir film değil. Ama güzel, ben beğendim, tavsiye ederim. Bence izleyin.



4 yorum:

Unknown dedi ki...

canım sen daha anlatırken konusunu cok begendım..en kısa zamanda izlemek isterim ..:)

Yeşim dedi ki...

Not aldım en kısa zamanda izleyeceğim tatlım.

Chilek dedi ki...

Benim çok sevdiğim ve çok etkilendiğpim bir filmdi defalarca da izledim:):)

Selin Ergeçer dedi ki...

Sevilcim izle bakalim yorumunu merak ediyorum ;)

Yesimcim yorumlarini paylasirsan sevinirim ;))

Chilekcim,bir sure sonra tekrar izleyebilir, haklisin ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...