Pages

3 Şubat 2012 Cuma

Saç örgüsünün 3 teli

Rosa Rosarum 'un kim olduğunu bilmiyorum, geçenlerde arkadaşımın facebook sayfasında bunu gördüm, okudum ve sizlerle paylaşmak istedim... O kadar güzel yazmış ki Rosa, ellerine sağlık...

Rosa Rosarium'dan alıntıdır;

"Dönüp dönüp bıkmadan "siz hayvanlar için çabalıyorsunuz ama insanlar zor durumda, önce onlara yardım edin" diyen türcülere cevaben: İnsanın derdini anlatabilme yeteneği vardır.
Devlet kurumları ve insan toplumu, insan için az da olsa bir şeyler yapar.
Hayvanlar, insanlardan çok daha şanssızdırlar ve özellikle yerleşim alanlarında hayata 1-0 geriden başlarlar. Yol kenarında araba çarpmış bir insan görülse, kaç kişi durup yardım eder? Peki yol kenarında araba çarpmış bir hayvan görülse kaç kişi durup yardım eder?
Bir insanı kar altında boynundan zincirlenip donmaya mahkum etsem, kaç kişi buna tepki gösterir? Peki bir hayvanı kar altında boynundan zincirlenip donmaya mahkum etsem kaç kişi buna tepki gösterir? Görüldüğü gibi zaten toplumda da, yasalar önünde de önce insandır, hep öyledir.
Oysa yaşam bir bütündür. Çevre, hayvan ve insan eşit derecede önemlidir, çünkü biri olmadan diğerleri yaşayamaz. Yaşam, tıpkı bir saç örgüsü gibi birbirine bağlı bu üç kol sayesinde vardır...
Bu saç örgüsünün insan dalını seçenler, önce insanlar için bir şey yapmalıdırlar. Çabalamalıdırlar. Soğuktaki insanlar için yardım toplamalı, deprem gibi felaketlerin ardından gidip bilfiil çalışmalı, kan vermeli, çocuk okutmalıdırlar.
Bu saç örgüsünün çevre dalını seçenler, çevrenin sağlıklı bir bütün olabilmesi için, gerekirse politik kararlara karşı çıkmak pahasına çabalamalıdırlar.
Ve bu saç örgüsünün hayvan dalını seçenler de en az insan kadar acı çekebilen ve çok insandan daha masum olan hayvanlar için çabalamalıdırlar.
Saç örgüsünün üç dalı da güçlü olduğu zaman yaşam sürer. "Önce şu, önce bu" diye sıra kapmaya çalışmak, olsa olsa "gözüm daha önemli, kulağım daha önemli" gibi saçma bir kıyaslama olur; çünkü tüm organlarımıza bizim nasıl ihtiyacımız varsa, dünyanın da her yaşam biçimine ihtiyacı vardır."





Herkes okumalı hatta okutmalı... Daha başka nasıl anlatılabilir ki?

Herkese iyi haftasonları...

2 yorum:

Meyra dedi ki...

ne kadar doğru bir benzetme yapmış "saç örgüsü" diyerek!

Sittirella dedi ki...

Her kim ise Rosa, şahane yazmış, muhteşem anlatmış.
Keşke hepimiz, en azından bir teli seçebilsek.
Ne yazık ki, kelliği tercih edenler çoğunlukta.
Ne çevreye, ne hayvana, ne de insan zerre kadar yararı olmayanlar...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...