Pages

15 Ağustos 2011 Pazartesi

Scottish Fold

Hep köpek seven biri olmuştum. Beslemeye kalksam köpek beslerim diyenlerdendim hep...Aslında burun farkıyla da olsa hala köpek beslerim diyorum ama şu anda öyle bir noktadayım ki bu kulaksız, baykuş gözlü, yumoş tüylü scottish fold'lara bayılıyorum :))))



Her şey Lokum'u tanımamla başladı. Bazılarınız biliyor, bazılarınız ise bilmiyor, o yüzden Lokum'u size kısaca tanıtmak istiyorum; Lokum, size daha önce bahsettiğim arkadaşım Serkan'ın ve Nilçin'in kedisi. Ben hayatımda bu kadar yaramaz ama aynı zamanda bu kadar tatlı, sevdikçe daha da çok sevilmek isteyen bir hayvan görmedim. Yani onunlayken kendimi zor tutuyorum, 3 yaşında çocuk gibi sürekli onunla oynuyorum, bambaşka birşey bu :) Evet hemen kocaman bir "maşallahhhh" diyoruz ;))

Evet, benim kedi aşkım böyle başladı demeyeceğim ama böyle büyüdü işte...

Bugün size bu sevimli bebeklerin özelliklerinden biraz bahsetmek istiyorum, işte kelimesine dokunmadan;

"Temel Özellikleri

Akıllı, sakin huylu ve yumuşak sesli olan bu ırk yeni insanlara ve yeni ortamlara kolayca adapte olabilir. Sadık ve evine bağlıdır.
Ailenin tüm üyelerine kendini sevdirir ancak seveceği sahibini ise kendi seçer. Sahibinin yanında olmayı sever ancak asla kucak kedisi değildir. Sahibi ile oyun oynamayı ve ilgi çekmeyi sever. özellikle atılan bir oyuncağı getirmekten büyük keyif alır.
Sessiz bir kedidir. Diğer petlerle ve insanlarla iyi anlaşır. Konforlu ortamları sever ancak gerektiğinde iyi bir fare avcısıdır. Hem evde hemde bahçede yaşayabilir ancak yalnız kalmayı sevmez.

Görünüş ve Vücut Yapısı
Bu ırk kedilerin en belirgin özellikleri oldukça küçük ve içe doğru kıvrık kulaklarıdır. Kulağın kıvrıklığı, kıkırdak yapısının kıvrık olmasıyla ilgilidir ve genetiktir. Kulakları çeşitli olaylar karşısında aşağı yukarı hareket eder. Bu kulak yapısı onların ne kadar dikkatli hayvanlar olduğu gerçeğini pekiştirir.
Yuvarlak, geniş bir kafa yapısı ve sağlıklı dişleri ile güçlü bir çeneye sahiptir. Ağız yapısı hafif uzun ve öne doğru çıkıktır. Kıvrımlı duran ağız gülen bir ifade kazandırır. çıkıntılı yanaklar, hafif kavisli kısa bir burnu vardır.
Yüzüne sevimli görünüm kazandıran gözleri geniş, yuvarlak ve birbirinden oldukça ayrıktır. Gözleri genellikle altın veya bakır rengindedir. Ancak tüy rengi ile uyumlu olarak de---gıs---ebilir. Ayrıca gözler, bazen tuhaf bir şekilde iki rengi birden yansıtabilir.
Geniş göğüsleri ve gelişmiş omuzları ile orta boyutlarda, yuvarlak hatlara sahip bir kedidir. Kaslı vücut yapıları vardır. Bacakları vücuduna oranla oldukça kısa ama güçlü, patiler yuvarlaktır. Kıvrık kulakları ile tanınan bu ırk Amerika'da populer ilk on kedi arasında yer alır.
Tüm yavrular düz kulaklı olarak doğar ve yaklaşık 3 hafta sonra kulakları kıvrılmaya başlar. Kıvrık kulaklar işitmeye engel değildir. Eğer bir hastalık hali varsa yada hava çok sıcaksa kulaklardaki kıvrıklık azalır. Diğer kedilere oranla daha fazla kulak salgısı vardır ancak bu normaldir ve herhangi bir enfeksiyona işaret etmez.
Sağırlık görülebilir, ancak bu ırkın kıvrık kulakları ile değil beyaz tüy genleri ile ilgilidir. Vücudunu kaplayan tüyler kısadır. Sık ve yoğun olan tüyleri dokunulduğunda kadife hissi veren yumuşaklıktadır.

Tüy Bakımı
Orta düzeyde tüy bakımına ihtiyacı vardır. Haftada 2-3 kez fırçalama yeterlidir. Mayıs ayında bölgesel olarak mevsime bağlı bir tüy de---gıs---imi yaşarlar. Bu dönem de fırçalamaların sık yapılması ölü tüylerin toplanmasını kolaylaştıracağından faydalıdır.

Kökeni
1961 yılında İskoçya'da William Ross adlı bir çiftçi tarafından farkedilen Scottish Fold kedisi annesi düz kulaklı ve babası bilinmeyen bir ırktır.
Babasının bilinmemesi bu ırkın genetik olarak kökeni konusunda araştırmaların tam olarak sonuçlanamasına neden olmuştur. Bu nedenle belli bir seceresi olmayan çiftlik kedisi olarak tanımlanmıştır.
Ancak diğer ırklardan oldukça farklı bir kulak yapısı olan bu kedinin 1966 yılında GCCF (Governing Council of the Cat Fancy) tarafından resmi olarak ilk kaydı yapılmıştır. Daha sonra tanımlama aşamasında 1970 yılında ırkın kulak enfeksiyonlarının genetik bir bozukluk olduğu ve kulak hastalıklarına yatkınlığı olduğundan resmi tanımlama ve kabulü işlemi durdurulmuştur.
Bunun üzerine Amerika'ya götürülerek işlemlerine devam edilmiştir. Carnivor genetik araştırmacısı olan Dr. Nail Todd tarafından 3 vavru de---gıs---ik yetiştiricilere verilmiş ve üremesi sağlanmıştır.
Bu yetiştiricilerden Pensilvanyalı yetiştirici Salle Wolfe Peters ırkın gelişimine büyük katkılarda bulunmuş ve 1973 de CFA (Cat Fanciers Association) tarafından tanınan ırk 1978 yılında şampiyonluk statüsüne alınmıştır.
Bu gün Amerika'da popüler ilk 10 ırk arasında yer alan, Highland Fold ve Coupari olarak da adlandırılan Longhair Scottish Fold 1980 yılına kadar ayrı bir tür olarak kabul edilmememiş ve genel olarag Scottish Fold olarak adlandırılmıştır.
Ancak daha sonra ACFA, NCFA, ACA, CFF gibi organizasyonlar tarafından da ayrı bir tür olarak kabul edilmiş ve kayıtlara geçirilmiştir." (http://www.evcilkediler.com/kedi-irklari/scottish-fold)







Şu surata, şu gözlere, şu buruna bakar mısınız :)))))



Evet işte bu tatlı bebeklerin özellikleri ve geçmişi böyle...

Bu yazıyı yazarken bile gidip Lokum'u sevmek, onunla oynamak ve mıncıklamak geliyor içimden :)
Zaten kendimi nasıl tutuyorum bilmiyorum
ve
herkese Lokum kadar tatlı bir hafta diliyorum ;))






8 yorum:

Chilek dedi ki...

oyy okurken yanımda kızım olsa da mıncıklasam diye düşündüm. Her ne kadar dün kapışmış ve küs olsak da:))) Lokum ayrı bir güzellik gerçekten çok tatlı çokk:)))

Nilgün Torunoğlu dedi ki...

Ahhh ! Selin ahhh!!! Bana bu yapılır mı ? Ben kedi delisiyim. Eşim köpek hastasıdır ben bütün hayvanları severim ama kedilerin gönlümdeki yeri ayrıdır. Biz de her iki cinsi evlat edinerek bulduk çözümü :) Benim oğlum da hayvanlarla birlikte koyun koyuna büyüdü. Durma evine bir kedi evlat al,bil ki onun verdiği sevgi hiçbir şeye değişilmez.

♥мұ»p»r«i»n«č»є«ss dedi ki...

ahahah okurken kedim Maya'yı anlatıyor dedim, benim oğlumda bir scottish fold, inanılmaz avcı-oyuncu -yaramaz -şımarıklık abidesi ya sevmelere doyulmuyor :)

Zeynep Özmen Ünlü dedi ki...

çok oyuncu oluyor bu kediler, youtube'da bulabılırsın kısa vıdeolarını. karton kutuyla oynayan vardı bir tane. :))

Sittirella dedi ki...

Maru'yla arttı ScottishFold sevgisi :)
Hem çalışan insanlar için köpekten on kat daha kolay bakımı.
Bence durma, düşünme, bekleme.
Bugün bulsam bir Scottish Fold, yarına bırakırsam namerdim :)
Arıyorum burada, yok çünkü.

Selin Ergeçer dedi ki...

Chilekcim,bayılıyorum sizin bu didişmelerinize :)) chilek de en az lokum kadar tatlı ;))

Colette,bilmez miyim o sevginin nasıl birşey olduğunu,bambaşka bir duygu,eşi benzeri yok,onlarınki koşulsuz sevgi işte:) sizin bebekler ne kadar şanslılar,ne mutlu bir evde yaşıyorlar :)

Selin Ergeçer dedi ki...

♥мұ»p»r«i»n«č»є«s»s♥,hepsi bambaşka tatlı,tatlı olmayanı var mıdır ki bunların,hiç sanmam :)

Zeynep Özmen Ünlü,sanırım Maru'yu diyorsun, o da en az lokum kadar tatlı bişi,delinin teki,her kutuya girmeye çalışıyor :))

Sittirella,Maru çook tatlı bişi ya,seyretme doyamıyorum ve evet kedinin bakımı köpeğe göre çok daha kolay :)

Begonvilli Ev dedi ki...

:)Bir kedi bir de köpek alın ve birlikte büyütün de görün o zaman ne keyif olduğunu.. Evet zorlukları var ama yaşamımıza kattıkları renkler anlatılmaz, yaşamak lazım.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...